Mensfest!

Härom dagen var jag på Mensfest. Eller releaseparty för serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens. Vilken superhärlig glad och uppspelt stämning det var på Södra teatern.

IMG_2224.JPG
Kvällen hade mycket att erbjuda och gick i feminismens tecken. För som den manliga förläggaren sade när han presenterade bakgrunden till boken, det här är ett sätt för kvinnor att visa mens inte behöver vara skuldbelagt och tabu. Boken som idé kom efter Liv Strömqvists sommarprat om mens. Förläggaren lyssnade och blev tagen, gick in på sociala medier och såg att plötsligt var berättelser om mens överallt! Någon måste göra något och Kartago förlag räckte ivrigt upp handen.

IMG_2231.JPGBokens redaktör, Sara Olausson, vittnade om att intresset varit stort – både för att medverka men också nu vid släppet. Alla vill prata om antologin och om mens och kvinnor. En annan gäst under kvällen var Denise Malmberg som med sin nu några år gamla avhandling Skammens röda blomma igen är högaktuell. När avhandlingen kom ut mötte den tvivel och motstånd, för Malmberg hade inte koncentrerat sig på det som anses smutsigt och skamfyllt med menstruation utan skrev om det kvinnliga och naturliga.

IMG_2234.JPGDet fanns en hel del sponsorer för boken och kvällen. Föreningen mensen, menskoppen, Fatta! och RFSU. Alla var glada och övertygade om att boken bidrar till att bryta tabun kring mens. Menskoppens företrädare uttryckte det så himla bra (om menskopp men det funkar på mens som helhet tycker jag). Mens och dess tabu är den sista utposten vi har kvar att besegra i kampen om återerövringen om kvinnors identitet och kropp som den idealiseras i media (läs tampongreklam).

IMG_2236.JPGNär man köpte boken (såg tyvärr inga författare som kunde signera, men jag såg Karolina Ramqvist) fick man en lott och vid utlottningen vann jag en fin liten tavla av föreningen mensens grundare. Mensen är på tapeten eller Smear It on Your Face, Rub It on Your Body, It’s Time to Start a Menstrual Party!

IMG_2262.JPG

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s