Visning pågår

I våras var jag på en bokbloggsträff och hörde Sofie Sarenbrant prata om sin Visning pågår. Nu har jag läst boken som kom till Sarenbrant när hon själv bevistade en ”öppen visning” med mäklare frånvarande.

IMG_0417.JPG
Som jag trodde när jag läste Vila i frid så har Sarenbrant börjat en serie med kriminalaren Emma där också hennes syster Josefin tar plats. Jag har inte hunnit läsa boken mellan Vila i frid och Visning pågår men jag upplever det inte som något besvär att läsa dem i oordning. Men visst är jag nyfiken på Emmas ex -Hugo – som inte kan släppa att Emma lämnat honom och har en ny kärlek. Hugo är en i boken läskig typ som inte bara uppför sig som om Emma och han kommit överens om en liten paus, han stalkar henne och hennes nye pojkvän. Pojkvännen Kristoffer är mäklare och Hugo dyker upp på visningar han håller och försöker förstöra hans rykte. Och på tal om mäklare och rykte, en annan mäklare får sitt rykte ifrågasatt när ett hus som hans firma haft för visning kvällen innan blir en mordplats.

Det är Josefins goda väninna Cornelias man som blivit brutalt uppsprättad och hittad av dottern, bästis till Josefins yngsta son. Så Emma får input från alla håll när hon får fallet som sitt att utreda. Josefin stöttar och hjälper Cornelia och berättar att Cornelia höll på bryta upp från sin man som varit både fysiskt och psykiskt våldsam. Kristoffer har information från mäklar-världen där mäklaren för försäljningen av Cornelias hus inte ses med blida ögon.

IMG_0418.JPG
Det är en ganska villrådig historia där Emma följer lite olika spår samtidigt som hon har morgonillamående och en särbo (Kristoffer) att tampas med. För trots att både Emma och Kristoffer ser fram emot barnet de väntar så verkar Kristoffer inte vara lika villig att prata om gemensamma framtiden som Emma är. Och hur skall Hugo reagera på nyheten om att Emma äntligen lyckats bli med barn – med en annan man!

Det bästa med boken är att den är lite skrämmande sådär. Det är jätteläskigt att tänka sig någon som smyger sig på en, gömmer sig i huset eller står bakom busken därute och spejar. Och det är precis vad någon gör i den här boken. Det sämsta är de karaktärer som ibland beskrivs farsartat. Mäklaren med halvtaskigt rykte är en riktig mansgris men det är snudd på överdrivet beskrivet. Jag har också svårt för alla dessa tillfälligheter, att saker Emma och Josefin gör hamnar i centrum för utredningen. Men jag förstår att det inte hade blivit lika påtagligt ifall man kastat in lösa karaktärer. I vilket fall som helst så är det en läsvärd deckare med ett slut som gör man väntar på nästa del i serien.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

One thought on “Visning pågår

  1. Ping: Spänningsmingel på #bokmässan | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s