Bokcirkel på #bokmässan Den andra kvinnan av Therese Bohman

IMG_2910.JPGLördag, dag tre på bokmässan började tidigt för min del. Kvart i nio tog vi oss strax innan öppning in till Norstedts monter där vi skulle träffa Therese Bohman för att diskutera hennes nya bok, Den andra kvinnan. Numera är det tradition att Breakfast Book Club ordnar frukostcirkel på bokmässan och i år var jag riktigt pepp på boken som jag hörde lite om på Release me för någon vecka sedan.

IMG_2906.JPGBohman kom och såg alldeles fab ut trots tidig morgon.

Som det kanske blir när författaren är med så diskuterade vi våra tankar mer med Bohman än med varandra men det kom ändå fram att vi haft olika syn på karaktärerna i boken och hur boken slutade. Den andra kvinnan handlar om en ung kvinna i Norrköping. Hon har provat på att studera men inte känt sig hemma, för tillfället arbetar hon timmar i storköket på lasarettet. Hon sköter servering och disk, ibland får hon ansvaret för salladsbaren – något hon försöker göra till sin grej men når inte fram till de som bara ser det som ett jobb. Det är isbergssallad, tomater och konserverade grönsaker. Det här sävliga dagligen upprepade beskriver tillvaron för kvinnan vi följer. Men under ytan bubblar något. Kvinnan brukar bära fina spetsunderkläder under arbetsskjortan och fantiserar om ett liv där hon får leva ut och vara den speciella individ hon känner att hon är.

Veckodagarna varvas med utgång i sällskap med gamla gymnasiekompisen Emelie, häng med hennes studentkrets och billigt rödvin. Kvinnan vi följer är uttråkad, känner sig på en gång både utanför och förmer än alla andra, som att hon genomskådat världen och alla andra blir lurade.

IMG_2939.PNGNågot måste hända! Och plötsligt händer det. På en fest träffar kvinnan Alex, en ryskättling som liksom kvinnan är kvinnlig och sexuellt laddad på ett sätt som studenterna inte är. De blir själsfränder och för Alex kan kvinnan bekänna allt. Som till exempel det förhållande hon inleder med den gifte överläkaren som brukar luncha i matsalen där hon arbetar. Det började som en fantasi men när tillfället kom tog de båda till vara på det och snart är kvinnan inte bara lyckligt synliggjord utan upplever också känslan av att vara den andra kvinnan.

Bohman visar sig vara en av de där författarna som talar väldigt lite om varför de skriver, vilket jag tycker är synd. Det är ett intressant tema hon har i sina böcker med kvinnor som använder sig av sin sexualitet i sökandet efter ett sammanhang. I Den andra kvinnan är huvudkaraktären fruktansvärt ensam, till viss del självvalt men det hade varit intressant att höra hur Bohman tänker sig det feministiska åskådliggörandet. I båda hennes böcker blir det en slags uppgörelse mellan två kvinnor i kampen om en man, där mannen trots han står i centrum inte är betydelsefull för kvinnornas slutgiltiga utveckling.

IMG_2940.JPGDen andra kvinnan är en förhållandevis kort berättelse men orden och meningarna är valda med sådan omsorg att det ändå blir en fyllig historia. Bohman har en känsla för stil och smak, något som finns i hennes skrivande, hennes sätt att vara och inte minst hennes sätt att klä sig.

När jag hörde Bohman tala senast om boken så framkom att staden, Norrköping, spelade stor roll. Därför var det roligt att en del i bokcirkeln själva härstammade från staden och kunde identifiera sig med detta. För samtidigt som vi följer den unga kvinnan och hennes önskan att synas och finnas, att verka som författare men är rädd för att ta steget så beskrivs staden som arbetarstaden som dog ut men som blommade upp på nytt, något finare, något bättre. Annorlunda helt enkelt.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

3 thoughts on “Bokcirkel på #bokmässan Den andra kvinnan av Therese Bohman

  1. Romanen utspelar sig i Norrköping. Det finns ingen enda svenska stad som heter Lindköping. Visa respekt för författaren! Och att påstå att vissa i bokcirkeln härstammade från den stad som inte finns blir lite väl mycket.

  2. Ping: Litteraturens långa natt 2015 – första halvan | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s