Litteraturens långa natt 2015 – andra delen

Efter två intensiva timmar var det dax för paus. En halvtimme fick vi på oss att hämta ut det glas vin och två snittar som ingick i biljettpriset. Under samma halvtimme köade vi till toaletten och klämde på böckerna som såldes – tyvärr inte till värst förmånliga priser. Och försöka haffa en författare för signering. Det är lite synd det där med signering, jag upplever personligen att det inte fungerar alls under litteraturens långa natt. Inte bara på grund av den knappa tiden utan också för att författarna verkar hålla sig undan under den här halvtimmen. Eller kanske är det just den knappa tiden, de behöver också köa till toaletten och få sitt glas vin. Attans.

IMG_3552
Efter pausen kom Barbro Lindgren på scen. Lindgren är prisad och välkänd barnboksförfattare men ikväll var hon aktuell med dels poesisamlingen Dikter i urval 1974-2004 och Varför inte tala såsom ett barn som är en prosabok. Det var en annan sida av Lindgren, en som jag faktiskt inte kände till. Weyler öppnade med frågan ifall det var en annan, mindre känd, Barbro Lindgren som skrivit dessa böcker men Lindgren svarade att nej, hon har länge skrivit för vuxna. Själv tycker hon att hon skrivit riktigt bra både lyrik och prosa men det har liksom blivit så att barnböckerna har tagit över. Precis som när hon skriver barnböckerna knycker hon från sin omgivning hela tiden och skriver om den i sina alster. Varför inte tala såsom ett barn uppfattar jag som en samling anteckningar eller dagsnotiser från Lindgrens liv, lite som Bodil Malmstens böcker. Lindgren själv säger att hon nu på äldre dar vill ge uttryck för vad hon kommit fram till. Med glimten i ögat refererar hon till både Bach och Kafka men också tyngre filosofer som Nietsche och Pessoa och tycker det är roligt att deras livs samlade tankar resulterat i ungefär samma slutsatser som hon nu kommer fram till. Speciellt Pessoa verkar ta plats i Lindgrens tankar nu, när hon har tid att ta till sig filosoferna. För funderingar på livet och döden och varför vi finns har hon nog haft hela livet säger hon. Weyler undrar ifall det är en summering Lindgren nu gör och hon skrattar att visst är det så! Men det ligger ingen rädsla bakom, istället tycker Lindgren att det är ganska skönt med kroppens förfall och skinnet som rynkar sig, det är som en förberedelse på att snart är det slut. Trots att Weyler menar att Lindgrens resonemang ibland nästan är misantropiska så verkar det vara en väldigt tillfreds med livet och sig själv Barbro Lindgren som är på scenen. När hon sedan läser ett par tidiga dikter om sin mamma så är de så fina att jag fick torka tårar ur ögonen. Det kan tyckas märkligt det är en barnboksförfattare som beskrivs som misantropisk och som uttrycker sig i poesin så hjärtat svider men samtidigt är det kanske för att Lindgren är en sådan tänkande kännande person som vi älskar hennes barnboksberättelser.

Nästa kvinna på scen var Kristina Sandberg. Sandberg vann ju 2014 års Augustpris och har rönt stora framgångar med sin triologi om Maj. Jag har hört och träffat Sandberg tidigare och hon är en oerhört sympatisk och tacksam författare som ser sina läsare och uppskattar dem oavsett ifall hon säljer mängder eller inte. Samtalet kom att kretsa kring hur den tredje och avslutande boken kommit att handla om göra livet meningsfullt. Sandberg har skrivit utifrån det banala och vill synliggöra att även det som kan tyckas vara totalt meningslöst (Maj råkar blir gravid) trots allt kan leda till något meningsfullt (ifall Maj inte blivit gravid den där gången hade hennes barnbarn inte funnits). Ifall första boken handlar om slumpen och andra boken om hårt arbete att hålla fasaden uppe så är tredje boken den som Maj meningsfullhet.

IMG_3554
Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor och författare aktuell med boken Rädslan för svaghet, i vilken han undersöker vad svaghet faktiskt är. Med ett stort intresse för och en bok om skidsportens atleter går han från att beskriva fysisk styrka till att vrida och vända på begreppet svaghet. I arbetet med boken har Sörlin känt att det här med svaghet har så många betydelser. Som ett samhällsprojekt skall vi få alla med, få alla starka men när tankarna sviktar ser vi till den individuella rollen och dess prestationer. Svaghet är det där oundvikliga som kryper in i livet men också fysisk svaghet, som Sörlins kroniska sjukdom gikt. Med boken är det som att Sörlin vill mottaga rädslan för svaghet och lära sig leva med den. I en inte alltför tjock bok verkar Sörlin ha tagit upp både forskning och historia om sjukdomen gikt och återgivit sin egna familjs svagheter och knyta ihop säcken med slutsatser baserade på både fakta och härledning. Imponerande även om han aldrig lyckades fånga mitt intresse till den grad att jag skulle få lust att läsa boken.

IMG_3557
Så som kvällen inleddes med en författare jag både läst och hört tidigare så avslutades den med Sara Stridsberg och hennes Beckomberga – ode till min familj. förutom att prata om institutionen Beckomberga och vad det en gång representerade så Weyler vad Sara menar med under rubriken till titeln Beckomberga. Stridsberg landar i ett resonemang där hon i ”ode” lägger betydelse hyllningsdikt och vill snarare se det som en tillägnan än hyllning. För där det finns sjukdom finns det (nästan alltid) en familj, anhöriga. Boken är tillägnad alla de som passerat Beckomberga. Vilket Stridsberg i en vidare tolkning säger är hela Sverige, för har inte alla, menar hon, någon anknytning till någon som är sinnessjuk eller har passerat något av de här ”slotten” utanför staden, dvs de före detta mentalsjukhusen i folkhemmets Sverige. Den skam och förvisning som följer sjukdomen finns där än idag även om vi inte har institutioner att stoppa undan folk på, på gott och på ont.

Vilken kväll! Jag är så glad att ABF och Weyler orkar fixa och att författare och förlag ställer upp. Jag rekommenderar å det starkaste att gå nästa år!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s