Bokcirkel * två; Utan personligt ansvar av Lena Andersson

Jag gillade Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande jättemycket. Dels för hur exakt Andersson återger Esters kärleksbekymmer men också för det roliga skvallret att Hugo Rask skulle vara baserad på Roy Andersson. Jag älskar skvaller och dokusåpor och tänkte att jag kanske skulle fastna i letandet efter vem den fiktive Olof Sten i Utan personligt ansvar skulle vara. Men så blev det inte, jag fastnade helt i historien och både led med Ester och skämdes för henne.

Boken blev mitt val till #rödvinsbokcirkeln snackis men så hoppade jag på en bokcirkel till, för Anderssons författarskap är så spännande och Ester är så komplex men ändå igenkännande att jag ville ha ut allt av mitt läsande.

Heléne på bokglam har återgett träffen för #rödvinsbokcirkeln riktigt bra här. I båda cirklarna tog vi upp hur vi kvinnor – för jag har uteslutande cirklat med kvinnor – kan känna igen oss i Ester, hur vi tycker att Andersson fångar det där förälskade pirret och längtan. Men också hur vi förfasas över Ester och speciellt här i bok två. Har Ester inte lärt sig nåt?

IMG_3568
I Utan personligt ansvar går Ester in i rollen som den andra kvinnan, något hon själv uppfattar att hon blir mer eller mindre inlurad i men som hon egentligen inte har några större moraliska betänkligheter kring. Istället kretsar hennes tankar kring hur Olof, kärleken i boken, kommer att lämna sin fru – för annars skulle han ju inte vara med Ester. I den ena bokcirkeln diskuterade vi det rätt mycket, hur Ester inte bara för resonemang med sig själv för att intala sig att hon kommer få Olof utan att hon verkligen inte tycks förstå vad Olof menar. För han säger flera gånger rakt ut att han inte kommer lämna som fru. Men då hänger Ester upp sig på ordval som ”kan” istället för ”vill”. Ester blir absurd i sina komplicerade förklaringar för att övertyga sig själv och omgivningen att Olof vill ha henne. I #rödvinsbokcirkeln sade vi att hon har närmast autistiska drag och i den andra cirkeln tog vi upp att hon har stora problem att tolka sociala koder och jag menar att Ester för sin ålder uppträder omoget. När Andersson återger sunda resonemang att det alltid är den som vill mest som är i underläge så är det tyvärr författarens och Inte Esters röst. Ester fortsätter att tacka och le trots att hon blir behandlad som en dörrmatta.

IMG_3603
Men trots att vi alla har åsikter om Ester och vill skaka om henne, vara den där väninnan som får henne att ta av de rosa glasögonen så lägger vi ingen skuld på henne. Inte lika tydligt som i första boken men absolut där är den ömsesidiga attraktionen där mannen verkar tycka Ester är kletig och efterhängsen men vill trots allt ha uppmärksamheten. För Ester klickar intellektuellt med både Hugo och Olof och de har givande samtal, lyfter varandra och speglar sig i varandra. Och det är det vi i ena cirkeln också diskuterar, att det är Ester som driver den här blommande vänskapen mot ett kärleksförhållande där mannen spjärnar emot. Varför kan Ester inte nöja sig med vänskap? Varför är hon så kärlekstörstande? För när hon verkar inte fysiskt attraherad av männen och de beskrivs inte heller särskilt smickrande (hehe) och när de väl hamnar i säng är det pinsamt trist.

Ett tema som jag tycker är tydligt i Utan personligt ansvar är vem som får skulden för ett äktenskapsbrott men också vad som definieras som otrohet. Särskilt förundras jag över slutet på boken där Ester konfronteras med sina egna tankar framförda som Olofs av en gemensam bekant. Många gånger vill Olof förneka att Ester och han har en relation och då påpekar Ester att han smyger med deras träffar och ifrågasätter varför de inte kan vara vänner öppet ifall det inte betyder något intimt. Och i den ena bokcirkeln har vi ett resonemang kring Anderssons intentioner med detta. Vad är kärlek? Är vi monogama? Och igen, varför kan det inte stanna med vänskap mellan en man och en kvinna? Extra spännande blir det när vi kommer in på hur Andersson liksom byter på kön i boken där Ester föredrar öl och stabbigga middagar med kött och Olof äter sallad och dricker rödvin.

Adlibris


Bokus
CDON

Lena Andersson blev första författaren #rödvinsbokcirkeln läser för andra gången. Och första som samtliga läser digitalt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s