Bokcirkel: Spionen som kom in från kylan

#rödvinsbokcirkeln ❤ Bonnier pockets klassikerserie. Nu senast en deckare-fyra som vi tar oss an. Vi började med Spionen som kom in från kylan av John le Carré.

IMG_0499
Skitsnyggt omslag gör att man har lättare att plocka upp boken och det behövdes trots att den är både ganska tunn och lättläst. Jag hade inte problem med boken men första två tredjedelarna var för mig ganska tråkiga och innehållslösa. I bokcirkeln var vi två som tyckte att det var segt i början och en som tyckte att det var spännande, i alla dialoger som vi andra inte tyckte ledde någonstans så letade hon detaljer som skulle visa sig vara viktiga i slutskedet. Som en sann spion.

Det här är en spionberättelse som både utspelar sig och skrevs under kalla kriget. Idag kan det tyckas absurt men även då så märker man av författarens kritik mot stormakternas spel. För det jag aldrig tyckte ledde någonstans i berättelsen är just det här tramset att spionerna knappast kom med information om häftiga nyuppfinningar eller planerade angrepp. Nej, istället gick spionerandet ut på att bekräfta att fienden visste att man visste vad de visste. Eller att man visste vem som spelade dubbelspel fast inte riktigt för vem hen spelade. I den här boken är Alec Leamas huvudfigur. Han jobbar för brittiska säkerhetstjänsten, stationerad sedan länge i västtyskland under sent 50-tal, tidigt 60-tal. Hans tjänst har haft sina glansdagar och nu är han ganska rutinerad men så plötsligt försvinner – dör – alla hans källor och han kallas hem. Leamas anses inte längre kunna säkra sina källor och är förbrukad, han sätts på ett administrativt jobb och börjar dricka. Han missköter sig och blir avskedad med en pension som inte möter livets krav utan han tvingas söka sig ett vanligt arbete.

Men det är inte hela historien. Nej, trots eller just för att Leamas är förbrukad som västtysk agent så föreslår säkerhetstjänstens ledare Control att Leamas dubbelspelar för att ta ut deras nemesis på andra sidan, Mundt, som troligen ligger bakom alla Leamas källors död. Så Leamas nedgång och förfall är ett spel i en större operation men innan berättelsen är färdig har den tagit många vändningar och till slut är spelet så listigt att inte ens Leamas vet vem som spelar för och emot vem.

Den sega inledningen vägs väl upp av de här vändningarna på slutet då det blir riktigt spännande. Det är inte James Bond och action (bara ytte pytte) men det är skickligt spelat och massiv kritik, läser jag in det som, mot nyttjandet av spioner för inget annat än sakens skull. I bokcirkeln så diskuterade vi speciellt två saker, slutet som jag tolkar som uppgivenhet men inte går närmre in på (här finns bra sammanfattning) och kärleken i boken. Finns det plats för kärlek i en spions liv? Det finns en kvinna med i boken och ytterst sporadiskt i Leamas liv. I cirkeln var vi inte riktigt överens om Leamas känslor för den här kvinnan. Själv tror jag inte han var kär men att det fanns en sedelärande historia, återkommande, att det inte går att blanda ideologi och kärlek men de andra trodde nog att Leamas föll för kvinnan. Men sen var de sinsemellan inte överens om vad Leamas skulle offra för kvinnan. Jag återvänder till min tro på att författaren i sin kritik mot spionage och hur spionerna utnyttjades ville illustrera hur fanatiskt hjärntvättade de blir, arbetet går före allt, även känslorna. Spionen kan inte längre skilja på rätt eller fel, det patos som en gång drev dem in i arbetet har ersatts med en enträgen vilja att spela spelet.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

One thought on “Bokcirkel: Spionen som kom in från kylan

  1. Jag tyckte riktigt bra om Spionen som kom in från kylan. Den var inte alls som jag trodde den skulle vara och det gillade jag. Samtidigt håller jag med om att inledningen var rätt långsam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s