Förvandlerskan

Förvandlerskan av Charlotta Larsson kan, trots det bara är februari, bli årets bästa bok för mig. Utan att veta så mycket om boken lockades jag trots allt av namnet och baksidestexten och läste.

IMG_0509
Det är Larssons debut men hon skriver naket och spännande på samma gång, mycket känslor beskrivna genom huvudkaraktärens sinnesstämning och återspeglat i miljönbeskrivningarna. Det är fiktion och det visste jag, ändå googlade jag flera gånger medan jag läste (och det är en relativt tunn bok) för att kolla upp ifall den fakta som återgavs var sann och sist i boken så finns igen en ”försäkran” detta är fiktion och inget annat. Men så fantasikittlande, så verklighetstroget återgivet och hur spännande det hade varit ifall det hade baserats på sanning. Eller i alla fall det där ryktet som bokens mystik bygger på varit sant!

IMG_0510
Vera är gravid och inte helt oväntat söker hon svar och rötter i sin egen uppväxt. Vera växte upp som dotter i sin pappas ”extrafamilj”. En familj som vet de lever på lånad tid, för pappans riktiga familj är hustrun och dottern som är dryga halvåret äldre än Vera. Ändå upp i Veras tidiga tonår fungerar konstellationen där Veras familj är en hel familj lite efter pappans dagsform. När Vera är 13 förändras allt på en dag, då när hustrun får reda på allt och Veras pappa kallt klipper alla band med Vera och hennes mamma. Veras mamma verkar först inte förstå vad som händer utan lever i förnekelse, först efter tvångsflytt börjar hon öppna sinnet för andra möjligheter. På en feministiskt konferens kommer hon i kontakt med en annan kvinnlig forskare och de båda beslutar sig att samarbeta. Veras mamma tar med Vera från Wien till Sverige, bara för ”någon vecka” men kvinnornas underlag växer och de blir allt mer insnöade på sin forskning, de söker ursprunget på en Kvinnoby som sägs finnas eller ha funnits i ett slutet Sovjetunionen. Veras mamma och kompanjon reser till Sankt Petersburg för att följa upp ett spår och lämnar Vera och kompanjonens dotter ensamma i huset i Sverige. Kvinnorna återvänder aldrig och de förklaras till slut som spårlöst försvunna.

Tänk er Veras öde! Först försvinner pappa, sen mamma. Nu kommer det att ordna sig för Vera men i vuxen ålder och själv gravid förstår man att hon känner sig … Bakgrundslös eller sökande, sökande efter svar att fylla ett stort tomrum med. Det hela är presenterat i en berättelse var språk och återblickar är riktigt bra och uttryckt med sån precision att det är närmast en fröjd att läsa (låter töntigt men så är det!).

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s