Du föll och jag för dig

Jag fick Lina Stoltz Du föll och jag för dig att läsa nu på våren. Det är en tämligen ljus och smärtfri kärlekshistoria där det till slut handlar om vad man gör för den man gillar. 

Frida är prästdotter men på inget sätt pryd eller blyg. Hon är kanske inte den som tar för sig mest eller hörs men hon är säker i sig själv och är ganska populär. En rolig bihistoria i boken är Fridas pappas tvivel på sitt kall som präst och hur det påverkar familjen. Fridas familj är stabil, hon har två yngre systrar varav mellansystern har det besvärligt i livet utan kompisar och anses inte vara på grund av sin pappa prästen som udda. Det blir fint beskrivet hur Astrid, som systern heter, hanteras av sin familj och hur Frida känner med henne. 

Frida får en dag plötsligt upp ögonen för Jakob, trots att de gått i skolan tillsammans i snart två år så har hon inte sett honom eller hur underbar han är. Jakob spelar i samma hockeylag som Fridas vän Linns av-och-på pojkvän och det är hyfsat enkelt för Frida att bli ihoptussad med honom. 

Jakob är inte direkt en slarver men han bryr sig inte så mycket. Han verkar mest gå gymnasiet för han inte vet vad han skall göra, han spelar hockey för han är bra på det, inte för det är  väldans kul och han röker på för det är roligare än att bara sitta och glo. I den grabbiga värld Jakob umgås i så är det lätt att sno cigaretter och köpa lättare droger. Hemma smygdricker mamma från BiB:en och pappan är ganska sträng. Jakob är inget problembarn men har ändå haft socialen inkopplad och lillebror utmärker sig som en bråkstake i skolan, troligen odiagnostiserad ADHD. 

Så plötsligt finns den här ljusa tjejen Frida där och visar öppet intresse för honom. Det är inte som fyllehånglen utan att umgås med Frida är mjukt och fint. 

Kärleken är varmt beskriven i boken och den är så där,ungdomligt underbar trots att varken Frida eller Jakob är några oskulder. Det är rätt skönt att läsa om kärlek utan att det är ”första gången” för allt. Men säg det som håller …  

När Frida får reda på att Jakob ibland röker på har hon svårt att förstå hur han kan vara två så olika personer och när hans tvivelaktiga äventyr eskalerar och polisen blir inblandad så lägger sig Fridas familj i relationen. Jakob har svårt att hantera sig och sitt intre, kan man ändra sig för en tjej och är det för tjejen han ändrar sig eller vad handlar det om? 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

One thought on “Du föll och jag för dig

  1. Ping: Vårsommarens böcker hos Rabén & Sjögren | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s