Händelser vid vatten

När #rödvinsbokcirkeln träffades i fredags för att cirkla Kerstin Ekmans Händelser vid vatten så hade vi en gäst. Vi har ett tag funderat på att ta in gästcirklare – som naturligtvis skulle kunna bli ordinarie medlemmar – för att få cirklarna lite mer fartfyllda, ju bättre vi lär känna varandra, desto lättare är det föreställa sig vad de andra tyckte. 

I fredags sågs vi på Café Facile och dagen till ära var Dark Places-Helena med oss! Det var ju lyckat hon som gillar spänning och mörker kunde närvara när vi avslutade vår deckar-fyra. Helena och jag hade båda läst boken tidigare, närmare i tiden när den kom ut, medan det för Heléne och Maria var första gången. Vad vi snabbt enades om var hur bra vi tyckte om boken och när vi argumenterade varför så sade vi alla – på ett eller annat vis – för att Ekman skriver så himla bra! Det är karaktärerna och miljön men också hur hon planterar små saker i texten som läsaren själv får ta upp och fundera vidare på – för att längre fram ta ställning till när karaktärerna utsätts för det.  

Det blev en hel del rödvin under kvällen och sidospår men då och då försökte vi gå tillbaka till boken som ingen av oss egentligen tycker är så särskilt ”deckare”. I boken så kommer mord att ske och det är en långdragen process – över 20 år – innan läsaren eller karaktärerna vet vad som hände. Men trots detta och att man är nyfiken sår den största behållningen relationerna mellan karaktärerna och den karga miljön. 

Kerstin Ekman som författare var nästan huvudämnet för kvällen. Ekman började sin författarbana som deckarförfattare men precis som vi tyckte om Händelser vid vatten så ligger hennes storhet i beskrivningarna och Ekman är en av de här svenska samhällskritiska författarna som inte räds peka på det snedvridna i samhället. Ekman blev invald i Svenska Akademien men deltar idag inte pga personliga åsikter. 2011 kom Grand Final i skojabranschen, en bok som jag älskar och som på ett både lustigt och allvarligt sätt granskar litteraturbranschen och läsarnas makt. 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

One thought on “Händelser vid vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s