Kampen fortsätter. Befrielsen är NÄRA. 

Ikväll var jag på releasefest av Maria Svelands nya roman Befrielsen och vilken kväll. Sveland är en författare i min smak, en författare med tanke kring vad hon skriver och delar med sig av. Jag har alltid gillat hennes reportagenära böcker mer än hennes romaner men när hon presenterar Befrielsen blir jag såld.  

 

Förläggare och nära vän Moa Elf Karlén var taggad till tusen och kvällen bjöd på en tematik som gjorde mig taggad till tusen – releasefest när den är som bäst! 

Sveland berättar att boken kom till henne från Örebromannen som under några år härjade i Örebro, Svelands uppväxtstad. Sveland hälsade på i hemstaden och märkte hur våldtäktsmannens dåd påverkade hur kvinnorna där levde sina liv. Det, i kombination med Svelands bakgrund i reportage kring sexuellt våld skapade en frågeställning hos henne där hon undrade hur det skulle vara ifall feminister i likhet med andra ideologier fick nog av forskning och demonstrationer och gick till våld och attack. Befrielsen handlar om en stad där kvinnor , i likhet med Örebro, lever i skräck för en gäckande våldtäktsman. Men så bildar några kvinnor en antiterrorgrupp som svarar med våld – grupperingen Befrielsen är en uppslutning kvinnor som aktivt gör motstånd genom att misshandla män – män lika oskyldiga som de kvinnor som våldtags – tills dess att våldtäktsmannen slutar. 

Sveland tror inte att män av naturen är mer våldsamma än kvinnor men vill med Befrielsen utforska vad som händer när kvinnor lever ut sin våldsamma sida och genom våld ger igen. Hon låter huvudkaraktären i boken, Helena, vara en väldigt vanlig duktig flicka med inrutat liv och låter bägaren rinna över – gör Helena till en hämnande aktör. Jag kan bara hoppas att historien nu är välberättad då jag kan skicka boken vidare och med fördel diskutera innehållet. 

Kvällen fortsatte med uppträde av Tiffany Kronlöf och Guldfittorna. Girl Power och superhärlig stämmning!  

 

Adlibris

Bokus

CDON

1 tanke på “Kampen fortsätter. Befrielsen är NÄRA. 

  1. Pingback: Tematrio kvinnor slår tillbaka | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s