Oscar Levertins vänner

Oscar Levertins vänner av Martina Montelius är inte fullt så absurd som hennes Främlingsleguanen men är en filosoferande märklig berättelse. Boel är en dam i sin bästa ålder och hon är en äkta kulturtant. Jag är nästan lite avundsjuk på hur driftig hon är, startat ett sällskap och turnerar landet runt och föreläser litteraturhistoria. 

Men det är inte en lycklig tillfredsställd kulturtant. Boel har många problem och går i terapi. Hon förälskar sig i sin terapeut men söker också andra vägar att ”bota” sig själv. När hon läser om en litteraturkryssning så får hon för sig att hon genom denna resa skall förverkliga sig själv. Det är en ganska grov kulturtant som vi möter, Boel planerar att knarka (inte dricka rödvin!) och hänge sig till alla möjliga orgier (litteraturkryssningen är ju trots allt en kryssning). Men hon släpper inte taget helt utan ser till att hennes sällskap (Oscar Levertins vänner) följer med, något hon ångrar på plats. Hon tycker ju egentligen inte ens om sällskapets medlemmar. Men trots det har hon sexuellt umgänge med en del av dem.  

 Det är svårt att finna historien i den här berättelsen men det är Boels insikter under kryssningen som är det bärande. Mest är det en humoristisk berättelse med en del riktigt bra sanningar men också en ganska sorglig bakgrund för Boel. Boel har inte alltid haft det lätt med det sexuella och det blandat med avsaknad av bekräftelse har format henne till en person som tycks ta livet med en klackspark och bjuder på sig själv. Men inuti är Boel rädd och ledsen. Insikterna under kryssningen är ett feministiskt uppvaknande och också avgörande för Boels fortsatta liv. Jag önskar Boel lycka till av hela mitt hjärta även om jag hade hoppats hon hade hittat svaret på meningen med livet i kulturen. 

Adlibris

Bokus

CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s