Lilla Piratförlagets höstböcker

Jag hade förmånen att få Lilla Piratförlagets höstutgivning presenterad för mig och vill dela med mig av vad förlagschefen Erik Titusson kallar en symptomatisk spretig utgivning som förenas i att böckerna samtliga är bra litteratur. 
I höst kommer tre engelska böcker översatta till svenska; Superglada magiska skogen,  en fantasybilderbok som beskrivs som en sann äventyrshistoria med fem hjältar.  Som stjärnor i natten, en engelsk storsäljare som tokhyllas av BTJ och En planet i mitt huvud som handlar om en dyslektiker som lyckas utmana den diktatur han lever i. Beskrivs som oerhört välskriven och har vunnit priser!  

 Pija Lindenbaum debuterar på förlaget med en bok om flickor och ilska; Doris drar. Boken är frukten av ett havererat teatersamarbete om flickor och ilska. Det blev inte nån pjäs men ämnet är viktigt för Lindenbaum som själv som barn upplevdes som så arg att hon fick uppsöka vård. Man gav henne ”snällpiller” istället för att söka efter orsak och detta har påverkat Lindenbaum, maktlöshetskänslan att som barn inte bli tagen på allvar och inte få bestämma över sig själv, ex tiden.  

 Resultatet blev en bok som handlar om just maktlöshet och ilska, situationer där de vuxna står på sidan och nästan hånler. I bilderna representerar Doris hår ilskan vilket blir mycket tydligt.  

 Maximus ring är första delen i en ny fantasyserie ”Legenden om örnfolket” av Patrik Bergström. Handlingen kretsar kring en delad ring där huvudpersonen Remus ger sig ut för att söka efter den saknade halvan i människornas värld.  

 Ser det här ut som en författare enligt era fördomar? Bergström känner dig själv kluven och beskriver sig som en ekonom med bakgrund på Handelshögskolan och nu ekonomichef Bukowskis. Men. Så har han alltid älskat läsa och skriva och när första sonen kom så läste de mycket tillsammans och där kände Bergström Det här är ju kul! Det här kan jag! Vill jag! Det blev en vuxen persons beslut att skriva och bakom sig har Bergström redan en tidigare fantasyserie om hela fem delar ”Den eviga eldens magi”.  

Nour och den magiska drycken är en bok om Nour, en annorlunda liten tjej som känner att hon inte riktigt passar in i skolan. Alla i skolan retar henne för att hon inte tycker om mjölk, varför kan hon inte vara som alla andra. Men så träffar Nour en magisk dam som bjuder på te som gör att Nour förstår hur andra tycker och tänker. Både klasskompisar och djur. 

  Berättelsen kommer från Alexandra-Therese Keining som kanske är mest känd som regissör. Det passar bra i samarbetet kring en seriebok för hon tänker i bilder. Dock har dialogen fått bantas ned rejält och samarbetet med tecknaren Peter Bergting har gett uttryck som beskrivs i bild istället för ord. Man har också jobbat mycket med stämning och färger. 

Johanna Lindbäck, årets läsambassadör och etablerad författare kommer ut med Jan Svensson. Kuriosa är att titeln kommer från en pod där Erik Titusson pratade om hur böcker förr i tiden hette som huvudpersonen och filosoferade kring ifall nån kom idag med boken ”Jan Svensson”. Lindbäck antog utmaningen. Boken handlar om en pojke med frånskilda föräldrar där bonuspappa får arbete i Luleå och familjen flyttar dit. Hur beter man sig när man är helt ny? Jan har en plan men så första dagen i skolan känns allt fel. Alla förberedelser går i stöpet, självförtroendet går i botten. Men Jan kämpar på och det handlar om att träffa vänner, pröva sig själv och hur det är att hamna på nytt ställe och kan bli någon ny – ifall man vill det. Lindbäck sätter fingret på hur det lilla enkla kan vara väldigt olika för personer i ett klassrum, allt beroende på våra förutsättningar. 

Mysteriet på Hester Hill är en ny bok av Kristina Olsson bok lagom till bokmässan. Åhus-trilogin lämnas för en fristående berättelse på en fiktiv plats, Svarthed.  

 Nu är Olsson färdig med serien stenängeln och Åhus och sökte sig (igen) till ett litet tight samhälle. Boken heter Mysteriet på Hester Hill efter ett huset som spelar en huvudroll i historien. Egentligen heter det Hesters hus men anglofilen farbror Elliot gillar Hester Hill mer. Det handlar om två syskon som skickas till äldre farbror Elliot på sommarlovet när föräldrarna är helt uppe i sin seperation. Huset är spektakulärt, farbror Elliot speciell och snart händer det konstiga saker. Det förekommer faktiskt till och med en tidsresa även ifall författaren själv har svårt för fantasy, barnen upptäcker huset 100 år tillbaka i tiden. Det är en kittlande tanke med resor i tiden och Olsson tänker på vad man skulle kunna ställa till rätta. För 100 år sedan var folket på Svarthed oerhört rädda för ”den stora olyckan” som skulle medföra att hela dalen försvann i vatten, förutom det högt belägna Hester Hill. Den ritual man gjorde för att förhindra olyckan upptäcker barnen utfördes fel och sköt bara upp den. Därför nyttjar de tidsresan för att göra saker rätt. Och äventyret är hur barnen tas emot och agerar i en tidsålder som inte är deras. 

I höst kommer också Orkans öga av Linn Hallberg som kanske är vår svenska mästare på hästböcker. Orkans öga är dock magisk realism i kombination med klassisk hästbok (igenkänning och relationer). Spännande! 

Jag har sparat det bästa till sist. Att vara jag beskrivs av författaren Anna Höglund som en Det andra könet för flickor som hon alltid har velat skriva. Höglund har hållit på i 10 år, i flera versioner av idén och med olika uttryckssätt, bland annat som serieform.  

 Jag blev helt golvad av den här idén och ser hur mycket som helst fram emot att läsa boken som behandlar tankar om att vara tjej, i relation till att vara kille. Det finns en stor ambivalens i att bli stor och boken är tankar kring identitet men också ett uttalat sökande efter feminism där karaktären bland annat googlar sig fram. Rosa i boken har en känsla, väldigt stark, att något är fel och berättelsen är ett utforskande varifrån denna känsla kommer. Författaren gjorde en hel del bilder innan berättelsen var färdig, själva berättelsen kom efteråt och har sitt ursprung i bilderna. Trots allt vill Höglund beskriva sin bok som en faktabok och hoppas att det skiner igenom! WOW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s