Vintersystrar

Jag har läst så många bra böcker på sistonde, känns det som. En av dessa som berörde mig var Jesper Weithz Vintersystrar. Jag hörde Weithz berätta om boken på Release me i september och lockades då av hans socialpolitiska engagemang där berättelsen inte bara var den om två kvinnors vänskap utan också om det kalla klimatet i Sverige gällande vårdsektorn – och utanförskap. 

Amina och Lollo lär känna varandra som brevvänner i högstadieelevernas och har sedan dess hängt samman. Trots att Amina är en mycket mer utåtriktad tjej än var Lollo är så är det två ensamma själar som hittar varandra. Båda har mammor som har det problematiskt men hos Amina så håller fasaden utåt medans Lollo blir påhoppad både för det ena och det andra. 

Idag arbetar de båda två som sjuksköterskor,  samma avdelning till och med. Amina är dessutom ensamstående mamma och Lollo har ett kraschat förhållande bakom sig – bokstavligt kraschat. Berättelsen som läsaren får är den om kvinnorna idag men med tillbakablickar på barndomen och uppväxten. Idag sliter de på sjukhuset och försöker få privatlivet att gå ihop. Lollo har en stark röst i avdelningens ”protestgrupp” och när Amina inleder ett förhållande med en högre chefsläkare så förstår hon att det är det ultimata sveket mot Lollo.  

 Trots att Amina och Lollo har sökt sig till varandra där de ser någon som har det lika illa så ser de ju varandra och det kan betyda så mycket för vänskap att bara veta den andra förstår. Därför är de vänner idag även ifall de egentligen har vuxit från varandra. Hela berättelsen är om deras vänskap och hur viktigt det är att ha någon, ensam är inte stark. Weithz hat skildrat det riktigt bra och jag känner för både Amina och Lollo men också för relationen. Den kalla vintern genomsyrar det hela. 

Adlibris 

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s