Duong Thu Huong på Stockholm Literature

Jag måste börja med att ge arrangörerna av Stockholm Literature en eloge – de har valt författarnas samtalspartners med största omsorg. Till seminariet med Duong Thu Huong har man satt in Ebba Witt-Brattström och hon gjorde ett sånt fint arbete med att tolka författarens böcker att hon tackade henne för insikterna. Tyvärr så var seminariet tolkat och endast 45 minuter, vilket gav ganska lite tid för djupare analys. Men det som sades var väldigt insiktsfullt och fick mig oerhört sugen på att läsa.  

 Duong Thu Huongs böcker behandlar frihet och motstånd men framför allt så beskrivs de som stora kvinnoromaner. Under samtalet så återkommer Duong Thu Huong till hur starka de vietnamesiska kvinnorna är, de arbetar tre gånger hårdare än männen säger hon, de är,som bufflar som sliter och drar. Samtidigt så menar hon att även ifall kvinnorna är beroende av männen då är det i Vietnamn kvinnorna som bestämmer och har sista ordet om exempelvis ekonomin. När Duong Thu Huong skriver vill hon föra in verkligheten i böckerna och inte på något sätt skriva om verkligheten, så hennes kvinnoporträtt är precis så som hon upplever den vietnamesiska kvinnan. Vietnamesiska män däremot, beskriver Duong Thu Huong som stenstoder och menar att det är resultatet av att män i generationer gått ut i krig. Relationen mellan kvinna och man och vietnamesiska männens dubbelnatur är tema i Duong Thu Huongs No Man’s Land där Mien tvingas lämna sin kärlek och gå tillbaka till sin make som återvänder skadad men hyllad som hjälte efter ett krig. Ebba Witt-Brattström är blown away av hur Duong Thu Huong beskriver Miens liv men också hur de båda männen i hennes liv ändras med tidens gång och hur läsaren totalt ändrar uppfattning om dem. Mien beskrivs, som alla Duong Thu Huongs kvinnokaraktärer, som något naiv men på ett positivt sätt som gör att berättelsen får en enorm utveckling. Kvinnorna beskrivs som kompromisslösa och kan inte ge upp sina illusioner, de beskrivs som en metafor för Vietnamns sanna själ – men dessa kvinnor, säger Duong Thu Huong, har förutom sin själ också hjärta och allt vad dessa hjärtan kan ställa till med. Skrivandet och kvinnogestaltningarna är ett utlopp för Duong Thu Huongs egna själ, ett sätt för henne att rädda sig själv och sitt inre i en omvärld som är kaotisk.  

 Ebba Witt-Brattström lyfter kvinnorna i böckerna och Duong Thu Huong håller med, men främst så vill hon framhålla att hennes liv kretsar kring kampen. Kampen har blivit hennes mål i livet, det som ger det mening och det som definierar henne som person. Kampen är inget hon utför ensam men genom sitt skrivande vill hon inte bara utforska utan faktiskt sprida sin sanning. Hur hon och hennes generation – men också kommande – måste hitta sin plats i Vietnamns historia och den ständiga strid mot regimen som Duong Thu Huong förespråkar. 

Det är i denna Duong Thu Huongs sanning som Ebba Witt-Brattström fascineras av den realistiska men inte psykologiska framställning där läsaren lotsas framåt genom att författaren tillför ytterligare information hela tiden. Karaktärerna är gestaltade efter sin samtid där de definieras av den förändring de genomgår och den allegoriska utvecklingen gör att läsaren lyfts in i karaktärernas tänkande. 

Duong Thu Huong är ett namn som hörts allt oftare senare tid när Nobels litteraturpris skall utdelas. Det vore roligt ifall en så uttalad feminist skulle vinna. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s