Kvinna inför rätta

Den här boken låg ett tag i högen innan jag läste den och jag tror att det beror på omslaget som jag gillar för färgsättningen och mönstret men som faktiskt är rätt trist.  

Som man kanske kan gissa så är mönstret troligen DNA-strukturer och bokens berättelserska Yvonne är framstående forskare inom genetik med kunskaper som ibland efterfrågas parlamentariska utskott. DNA löper också som en röd tråd i den historia som Yvonne delar med läsaren. 

Kvinna inför rätta av Louise Doughty börjar med att vi möter Yvonne i rätten där hon som anklagad skall vittna och får en fråga som hon totalt bryter ihop för. I och med att hon tycker det hela är kört kastas vi tillbaka i tiden, inte speciellt långt, till upptakten för historien som tagit henne och hennes ”älskade” till rätten som anklagade. 

Yvonne är nöjd med sitt liv, hon arbetar med något som intresserar henne och hon mår bra. Hon har två vuxna barn och lever i ett kärleksfullt om än inte längre passionerat äktenskap. Hon söker egentligen ingenting men när rätt man närmar sig blir hon handlöst förälskad och inleder ett förhållande. Ett förhållande Yvonne upplever bygger på ömsesidig  attraktion och känsla av samhörighet. Ingen av dem tänker tanken att lämna sina respektive eller på ett liv tillsammans men det är ändå mer än sex. Det är känslan av en själsfrände och för den andre gör man saker man aldrig trott om sig själv. 

Så när Yvonne råkar ut för någonting hemskt så finns älskaren där för henne och hon kan anförtro sig till honom på ett sätt hon inte kunnat inför sin man. Samtidigt som händelsen för dem närmre varandra så slår det en kil mellan dem och det är den här kilen som leder till att de i boken är anklagade inför rätta. 

Det är en väldigt bra skriven berättelse, hela tiden ur ett berättarperspektiv från Yvonnes sida. Den är skickligt uppbyggd och spännande trots den är rätt långsam och innehåller en del stycken som är nästan långtråkigt akademiska. Yvonnes intelligens finns där hela tiden och hon reflekterar på ett sätt som jag uppskattar mycket. Trots allt så finns passionen där och Yvonne är som sagt var varken dum eller naiv men hon är människa och har känslor. Hon är inte 16 utan närmare 60 och det är intressant följa en äldre kvinna som inte är färdig med livet utan fortfarande tar för sig. Jag sträckläste den och rekommenderar den verkligen, framför allt för intrigen. 

Adlibris

Bokus

CDON

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s