Hon bad om det

Prova att googla frasen hon bad om det och se vilka resultat det ger. Fy fan. Och det är det här Louise O’Neill tar tillvara på i boken med samma titel. Det och ett försök att återge känslan ur tjejens synvinkel. Emma i boken är en vacker men inte speciellt trevlig tjej. Kanske hör det ihop, hon lever gott på sitt utseende och behöver inte vara trevlig, hon är populär ändå. Men man får ändå en bild av Emma om än inte reflekterande över hur beter sig som vän så hur hon på ett negativt sätt påverkas av att ingen heller ser längre än till hennes utseende. Hennes mamma börjar alltid dagen med att tala om för henne hur vacker hon är. Hennes pappa avgudar sin vackra prinsessa och vännerna slåss om hennes gunst – trots hon är en bitch. Och pojkarna. De vill ha henne. 

Ibland så tänker Emma på allt det här, hur båda föräldrarna verkar se hennes storebror på ett helt annat sätt – som individ istället för utsida. Och hur hon alltid måste hävda sig mot sina väninnor, de får inte känna sig nöjda på andra grunder än utseende  – där de ändå inte kan mäta sig med Emma. Och killarna. De är ingen match. Därför måste Emma ta de upptagna killarna, de mest populära. 

Så på en fest så går det lite för långt. Emma tar droger för att visa att hon är minst lika kul och oförutsägbar som de mindre snygga tjejerna. Och drogerna slår ut henne. Och killarna. Killarna utnyttjar henne men det stannar inte där. De går helt beserk. De förnedrar henne å det grymsta och filmar det och delar det. 

Så börjar Emmas nedgång. För alla – alla – tar de andras parti. Det är Emma som gjort fel. Det är Emma som är äcklig. Fy fan. Det är vidrigt att läsa hur tänkande människor kan handla så himla FEL! Själva händelsen är säkert baserad på händelsen i Steubenvill, USA, men utspelar sig i boken på Irland. Men som O’Neill säger i efterordet – det händer överallt och hela tiden. Och hon har fått så många brev och berättelser efter boken också som visar på detta. O’Neill vill vara så verklighetstrogen som möjligt och det är svårt att läsa om Emma och hennes kamp om sig själv. Och då är boken inget manifest om hur man reser sig efter en våldtäkt. Det är en bok som visar hur de man tror är ens vänner eller likadinnade vänder en ryggen. Hur människor reagerar i sådana här situationer och hur kvinnan (eller, offret) blir skam- och skuldbelagd medans förövarna anses vara oskyldiga tills motsatsen bevisats. 

Adlibris

Bokus
CDON

Storytell

Annonser

1 thought on “Hon bad om det

  1. Ping: Världens lyckligaste kvinna | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s