Hundarna på huvudgatan

Det här är en bok som jag läste med konstant magknip. För jag läser den som att huvudpersonen vi följer så hemskt gärna vill tro på något, vara delaktig i och bidra till något men som blir sviken och besviken. 

I Hundarna på huvudgatan av Elin Grelsson Almestad så möter läsaren Johanna under nedslag i hennes uppväxt, första arbete, studier och arbete. Johanna växer upp i norra Sverige i en bruksort där arbetartraditionen är stark och hennes pappa är framgångsrikt kommunalråd med socialistiskt hjärta. Hennes mormor introducerar Johanna till kyrkan och tron. Johanna är en vän flicka, kanske växer hon upp i en skyddad värld, för hon har svårt att förstå sig på och ta motgångar. Egentligen är det synd att säga så, jag vill inte att vi skall behöva rustas att möta människor som ljuger eller skor sig på andra men Johanna är med sin blinda tro på vad som är rätt oerhört utsatt i vårt samhälle. Efter uppväxt och erfarenhet från städjobb på hotell, arbetarklass helt i linje med vad hennes pappa talar sig varm om ruckas hennes grundvalar helt när pappan blir anklagad för förskingring. Allt hon trott på faller isär. Johanna har behov av att tro på något större än sig själv och söker sig till religionen. Hon läser till präst och prästvigs, hon har funnit något att tro och leva efter. 

Men livet är inte lätt. Johannas engagemang och öppenhet irriterar många och det gnisslar i arbetsrelationerna. Hon söker kärleken men ger upp den första för tron och i nästa blir hon den andra kvinnan. Den som lever på hoppet och tron att partnern är ärlig. 

Eftersom Johanna är så oskyldig i sina tankar så tycker jag så synd om henne. Världen och livet behandlar henne så tufft just för att hon inte har några orimliga krav och därför inte kan förstå varför allt går henne emot. 

Jag vill att Johanna skall få känna sig del av något hon tror på och få vara lycklig. Kanske har jag för stora krav. Kanske räcker det med att Johanna inte ger upp och att hon inte är olycklig (jag kan inte gå med på att hon finner lyckan i det lilla, hon förtjänar mer). Boken är en tankeställare tycker jag. Men jobbig. 

Adlibris

Bokus

CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s