Skymningsflickan

Jag gillar Katarina Wennstams böcker som tar upp ständigt aktuella ämnen och jag gillar den senaste, Skymningsflickan, som behandlar såväl grooming som skolskjutningar och privatiseringen av skolor (min tolkning det där sista). Jag önskar att de karaktärer som vi följer i Wennstams böcker var de enda i vårt rättsväsende men det är lite av grejen med hennes böcker, det är minsann inte lätt att göra det rätta när det rätta har så många aspekter. Här handlar det om en granne till Charlotta Lugn, kommisarien som vi tidigare mött. Grannen är en ung kvinna som mår oerhört dåligt. Vad hon har varit med om lyckas Lugn få ur henne efter att ha visat genuint intresse. Inte bara har flickan blivit sexuellt utnyttjad, även hennes vän blev det och de bliv svikna av rättsväsendet och ingen av dem hanterade situationen särskilt väl (tacka för det!). 

Lugn kan inte släppa kvinnan och hennes berättelse, hon kontaktar Shirin Sundin och de beslutar sig för att göra något, de undersöker ifall åtalet kan öppnas igen. Här kommer fram mer och mer detaljer och det är inte bara jag som skakar på huvudet, även Lugn och Sundin förfaras av hur saker gått till och hur lätt det är att offret blir straffat, eller förbisett. Vi möter också mannen som utsatte kvinnorna för övergrepp. En läkare med god resumé och kärleksfull ansvarstagande familjefar. 

Så skolan, Lugns granne fixar inte skolan längre men hon har fortfarande anknytningar till skolan genom vänner, varav en, Ludvig, också mår jäkligt dåligt och vill hämnas. Rejält. Det sker också ett mord på skolan och rektorn gör allt för att tysta ned ryktena som bildas runt händelserna. Här brottas hon mot föräldrar som är oerhört krävande och trångsynta samt om skolans goda rykte, utan rykte, färre elever och lägre skolpeng. 

Under detta så har Lugn sina egna problem att ta itu med och Sundin upplever baksidan av sin tidigare skilsmässa och hur olika hon och älskaren Stig ser på deras ”öppna” förhållande. Vi introduceras också för en reporter (tror jag, har inget minne av henne tidigare) som vi nog kommer att få lära känna bättre i kommande berättelser. 

Boken slutar inte direkt i en cliff hanger men jag gissar att nästa bok kommer handla än mer om skolors tendens att tysta ned problem och få främst drogproblem. Men det är en gissning. Jag hoppas vi fortsätter följa Sundin och att hon får balans på sitt privatliv. 

Adlibris

Bokus

CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s