Två böcker av Malin Persson Giolito

Jag har den senaste tiden läst mycket bra om Malin Persson Giolitos senaste, Störst av allt. Eftersom jag inte fått fatt i boken så har jag förberett mig lite genom att läsa två av hennes tidigare böcker, två böcker med advokat Sophia Weber i huvudrollen. Det blev två böcker som inte är deckare men som behandlar rättsfall. Persson Giolito låter inte sin Sophia delta i något fall som andra deckarförfattare gör utan är mer en berätterska, kanske lite i stil med hur Wennstam tar upp det skeva i rättssamhället idag. 

Den första boken, Bara ett barn, handlar om ett utsatt barn och hur Sophia kommer i kontakt med honom – 7-åriga Alex. Alex är utåtagerande och svår att tas med. Andra föräldrar i hans klass ser snett på honom men det är inte förrän hans lärare får hjälp av skolsköterskan att dokumentera Alex skador som socialen kopplas in. När socialen kopplas in blir Alex också Sophias klient. Och där hade det kunnat stanna och ändå vara en svår historia för det är inte lätt med fosterföräldrar och det är inte lätt att ta ett barn ifrån sina föräldrar och det är inte lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel och känslorna spelar så stor roll. Men Alex historia kommer att bli värre och vi möter med Sophia och andra som arbetar kring fallen eldsjälar som vill göra rätt men som har lagar och förordningar att arbeta med. Lagar som skall skydda individen men som ibland kan verka för det motsatta och som inte går att påverka med ”magkänsla”. 

Fallet tas upp i efterlyst och Persson Giolito beskriver en kriminolog som är ganska lik pappa Leif GW

Persson Giolito är inte så snäll mot sin Sophia, hon låter henne inte brinna och ha ett rent hjärta. Istället är Sophia ensam och jobbar med lagen för att den är rak och tydlig. Hon har vuxit upp med morföräldrarna och trots en lycklig barndom och ett nära förhållande till morfar (mormor har gått bort) så är det inte alltid lycka när de ses. Morfar upplever jag som egoistisk och Sophia som kuvad eller ängslig. 

I andra boken jag läste, Bortom varje rimligt tvivel, så återkommer det här med Sophia och hennes karaktär som inte är helt lätt att tycka om. Här blir hon erbjuden att söka resning i ett gammalt mordfall. Det handlar om en ung flicka som brutalt blivit våldtagen och mördad. En läkare dömdes för dådet men har aldrig erkänt. Sophia är inte övertygad om hans oskuld men när hon läser genom rättegång och annat underlag så medger hon att han dömts på för få indicier. Så Sophia kan inte låta bli att ta fallet, för att det är rätt mot lagen. 

I den här berättelsen får vi följa händelserna för närmare 15 år sedan, hur utredningen KLM i kontakt med den nu dömde mannen och hur gärna man ville ha en rättegång och hur vidrigt brottet var. Så Sophias nystande på det. 

I båda böckerna träffar vi personer kring fallet och jag gillar de bitarna, hur Persson Giolito gör människorna levande och hur svårt det är att ta beslut för att följa lagen eller hur det är att känna att något är fel men inte går att bevisa. Och hur brott påverkar så många fler än offret och gärningsmannen. 

Delarna om Sophia privat är som sagt var inte så smickrande och vissa spår blir jag inte riktigt klok på vart Persson Giolito är på väg med. 

Detta är sakliga och intressanta böcker som jag kan rekommendera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s