Eugen Kallmanns ögon

Välkommen tillbaka Håkan Nesser. Jag har inte läst Nesser på ett par böcker nu utan baserar det bara på vad jag hört. Att de senaste varit lite annorlunda, inte helt så fantastiska som Nessers böcker brukar vara. Själv älskar jag böckerna om Van Veeteren men gillade när Nesser avslutade serien. Man skall sluta innan man förstör karaktärerna. Så fanns Eugen Kallmanns ögon på snabblånarhyllan på biblioteket. En tjock bok. Och bra! Nesser tar oss med till en fiktiv stad, K-, i norr. Dit kommer Leon för att arbeta på en högstadieskola. Leon har ett tungt bagage, hans fru och dotter omkom relativt nyligen på en semesterresa och Leon behöver nya distraktioner. Det får han i K-. Dels genom en liten romans men också genom mysteriet med hans företrädare på skolan, Eugen Kallmann. Eugen fanns död i ett övergivet hus (”Tyskhuset”) terminen innan men trots hans död befanns som en olycka så var Eugen ett original och det pratas om honom. Så finner Leon Eugens dagböcker när han städar i lärarrummet. Och kommer nåt på spåren. 


Nesser berättar så bra utan att direkt berätta. Här går han som katten kring het gröt, precis som i sina tidiga böcker. Vi följer inte bara Leon och hans tankar utan också andra personer i den här berättelsen. Även Eugen Kallmann kommer till tals, vi får ta del av vissa stycken ur hans dagböcker, eller journaler. Vi får veta att Eugen där skriver att han en gång dödade sin egen mamma och därefter alltid kunnat se på andra människor ifall de också är mördare. Och han skriver om att han i K- sett en person i ögonen och förstått att denne mördat någon men eftersom Eugen känner personen så vet han att brottet aldrig blev känt. 

Leon läser alltså detta och kommer i kontakt med andra som kände Eugen – eller, ingen kände Eugen Kallmann men som kan tillföra viss information om Eugens person. Samtidigt så svallar en våg av invandrarfientlighet genom Sverige (detta utspelar sig på sena 90-talet och Fri Demokrati satt i riksdagen) och visar sitt fula ansikte i K- och i högstadieskolan. 

Nesser ger läsaren ledtrådar, låter karaktärerna fundera och berätta vad de vet. Han hoppar lite i tiden och vi får veta mer. Som läsare tror man kanske att man vet mer än personerna i boken, eftersom vi fått information från flera håll men man vet aldrig med Nesser. Han har alltid något som förvånar eller ställer ens antaganden på ända. Jag älskar att han har så torra karaktärer och jag älskar att aldrig vara helt säker på vad jag tror att jag vet. 

Adlibris

Bokus

CDON

1 thought on “Eugen Kallmanns ögon

  1. Ping: Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s