En mörderska bland oss

En historisk roman med verklighetsanknytning, det trodde jag sällan att jag skulle gilla. Har läst böcker om Henrik den VIII, Anne Boylin, Elisabeth och hennes systrar och gillat men en roman som utspelar sig på Island? Ett väldigt kristet och isolerat Island? Jodå. Det som lockade mig var det här dubbelmordet. Hannah Kents En mörderska bland oss handlar om Agnes Magnúsdóttir som befanns skyldig för medhjälp till två mord och avrättades på Island 1829 genom halshuggning. Kent skriver om Agnes sista tid och det är spännande att läsa om hennes roll tolkning varför Agnes blev en mörderska. Island är i början av 1800-talet förvisso väldigt isolerat och kristet men det är under danskt styre och ändå ganska modernt. Vi pratar inte om barbariska vikingar som i När korpen flyger. Men det är inte många som bor i landet och det är kargt och faktiskt ganska trist. Personerna gör inte mycket annat än håller sig vid liv, de sköter får, slakt och provianterar. Det är fattigt och lycklig är den som är bonde, de flesta är arbetare av något slag, pigor och drängar som är långt ned i hierarkin. Som på platser där man är isolerade och inte har mycket att göra handlar den fritid man har antingen om kyrkan eller om hur man i smyg handlar mot kyrkan och den kristna tron (läs lösaktighet). 


Agnes döms tillsammans med en annan piga och en man till döden för mord på hennes husbonde och hans vän, samt för att ha försökt dölja brotten med en husbrand. Man vill göra en sak av det hela och beslutar sig för halshuggning, på Island. Annars, har jag förstått, var det vanligt att både avrättningar och fängelstraff utfärdades i Danmark. Dock är man så mänsklig att de dömdas sista tid skall ägnas till studier i kristendomen, de dömda skall hitta tillbaka till Gud innan de skickas in i döden. 

Agnes förvaras i en fängelsehåla och tas inte hand om alls. Hon har fått ett illasinnat rykte och häradshövdingen vill inte ha henne i närheten, varför hon skickas ut till en fjärdingsman och hans familj. De är inte heller glada att ha denna okristliga mörderska – i det närmsta en häxa – hos sig, men gör som de blir ålagda och nyttjar Agnes som arbetskraft. 

För Agnes blir flytten ett andningshål, hon får vistas ute, hon får arbeta och hon kommer till slut att ses som en människa. Genom samtalen med hennes kristna vägledare, en ung pastorsadjunkt, och hennes interaktion med familjen hon huserar hos berättar Kent hur det kan ha gått till. Hur Agnes uppväxt och liv format henne och vad som kan ha hänt den där natten då hennes husbonde bragdes om livet. 

Det är väldigt bra skrivet för att vara en debut som det här är. Det är medryckande och spännande trots att det som händer i boken är ganska trist. Det handlar om att rida mellan gårdar, att hålla elden vid liv och ta till vara på det som är ätbart. Och tron. Det finns i boken återgivet äkta dokument från fallet men det är ändå en fiktiv berättelse, det är Kents tolkning. Hon har gjort ett väldigt fint porträtt av Agnes och jag hoppas att hon fick uppleva sin sista tid som i boken, att läsa om familjens inleda de aversion mot henne men hur de kom att slutligen se henne som en människa är värmande. Också Agnes vägledares, pastorsadjunkens, utveckling är trovärdig. Och Agnes, är hon en mörderska eller ett offer? Det spelar ingen roll i slutändan, vi vet att hon dömdes och avrättades. Det här är ingen upprättelse utan hennes berättelse. 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s