Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter

Här är ytterligare en bok som är nominerad till Bonniers bokklubbarna läsarpris, Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert. 

Det här är en lång och omfattande berättelse som är fiktion men med många delar lånade av verkligheten som återger upptäcktsresande, livet, kärleken och naturen kring 1800-talet. Faktiskt börjar den med att Alma föds precis i början av det nya århundrandet och vi kommer få följa hennes liv under detsamma. Men först får vi en liten (ganska lång) introduktion om hennes pappa som var en självförverkligande man som tog sig från fattigdom till rikedom och som fick uppleva en hel del innan han stadgade sig och blev framgångsrik affärsman i Pennsylvania, USA. 

Elizabeth Gilbert har tidigare skrivit Lyckan, kärleken och meningen med livet – en bok som jag fördomsfullt (eftersom jag varken läst eller sett filmen) klassar som new age eller spirituell. Faktum är att också Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter kan tänkas som spirituell och andemeningen är att finna meningen med livet även om den här berättelsen tar en lång väg för att få fram sitt budskap. Alma växer upp i en skyddad och välordnad miljö, hon blir som barn skolad och uppfostrad att tro på sig själv. I en tid då kvinnor inte påbjöds mycket är det ovanligt men stärkande att läsa om. Tyvärr är Alma inte bara intelligent, hon är också ful. Det påpekas lite för ofta och lite för mycket som skäl till varför Alma blir så ensam för min smak. Det hade varit en bättre läsupplevelse om hon varit alldaglig. Varför måste hon, som kvinna och redan underdog, slåss mot något så ytligt? 

Även ifall Almas uppväxt var priviligierad på många vis så var livet på 1800-talets första hälft inte lätt.


Alma och hennes relationer till personer omkring henne och hennes studier av naturen (mossa kommer att bli hennes specialitet) ger de betydelsefulla upptäckterna. Alma är ibland lite trög i de mänskliga relationerna och ibland lite pompös men någonstans har hon ändå ett varmt hjärta. Berättelsen är full av detaljer om utvecklingen av naturläran under denna tid, hur forskningen kommer att bli en vetenskap och Alma har inte bara huvudet på skaft utan lyckas också uppleva en del själv. Det hela ger, trots min fördomsfullhet, en väl sammanknuten berättelse som listigt följt tiden och naturen genom Almas uppväxt och åldrande. 

SPOILER!!!! Läs inte bilden ifall du inte vill ha spoilers! 

SPOILER!!!! På tal om meningen med livet … Alma kommer dock att gå vidare efter den här händelsen 🙂

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s