Elizabeth Hands Cass Neary

Jag hörde talas om Elizabeth Hands antihjältinna Cass Neary innan böckerna om henne fanns på svenska men avvaktade. Så kom äntligen Generation Loss och jag slukade. Nyligen kom andra boken i serien, Se mörkret, ut översatt och Hand besökte Sverige. Jag hade möjligheten att höra henne berätta lite om Cass och sitt skrivande på Akademibokhandeln i Stockholm. Något som förvånade mig var att böckerna om Cass, det finns en till på engelska och en på gång, tagit Hand hela 12 år att skriva! Det har sina förklaringar, Hand är aktiv inom andra generer och andra yrkesutövningar men böckerna om Cass är så intensiva att de känns som att de borde skrivits under feberartad kort period. Dessutom så tar nästa bok vid där den förra slutade och eftersom varje bok bara utspelar sig inom några dygn, nån vecka, så ger de ett kompakt intryck. Hand hade innan hon skrev om Cass inte skrivit inom genren deckare tidigare men alltid gillar noir. Och dessa böcker är mörka. 

Hand i samtal med Sara Bergmark Elfgren och Helena Dahlgren

Cass är inte som den ordinarie kvinnan. Hon är en minst sagt seg och sliten kvinna i 40-årsåldern. Hennes ålder är nästan provocerande i sammanhanget- så här får man inte bete sig i hennes ålder. Jag upplever Cass som ständigt påverkad, hon både tar droger och dricker alkohol i stora mängder. Detta för att dämpa livets oroligheter. Cass har ett mörkt förflutet som vi tar del av främst i den första boken. Hon har upplevt mycket tråkigheter och hon sabbade enligt egen utsago sin karriär som fotograf. Det är som fotograf hon briljerar, hon har gjort en fantastisk fotobok som blivit något av en kult men hon är också en oerhört skicklig och välbeläst kännare. Hon kan sina fotografer och känner deras stilar. Hon är trots sitt konstanta rus väldigt intellektuell och har också ovanligt stor kännedom om droger och dess inverkan och rus. Jag tänkte mig att Cass med uppväxt i punkscenen var en tuffare version av Hand själv. Därför blev jag ytterst förvånad när Hand visade sig på Akademibokhandeln och var en vän kvinna i kavaj och glasögon. Men så tog hon av kavajen och jag såg hennes seniga tatuerade armar och tänkte att det nog låg något i det i alla fall. Och Hand erkänner att Cass är en blandning av folk hon känner och lite av henne själv. Hand har också upplevt hemska saker men inte blivit så självdestruktiv som Cass. Dockspel är det, tror hon, uppskatta att Cass lever som hon lär – skadat. Det är det som gör att vi gillar en anti-hjälte, att de får betala för sitt uppförande. Cass är en crazy bitch (Hands ord!) som gillar kultur.

Kärleken för konst och kultur lyser igenom i alla Hands böcker. Jag är imponerad av Hands research inom konsten fotografi och uppfattar det som att fotografer tycker Cass uttalanden är realistiska. Hand säger att fotografierna, som är en stor del av handlingen och driften i blckerna, är som ett filter mellan karaktärerna och det som händer. Böckerna om Cass är dialog- och karaktärsdrivande till skillnad från Hands andra böcker som är mer lyriska och beskrivande (fantasy och/eller sci-fi). Hand har jobbat med detta, att beskriva, i böckerna om Cass. I återgivningen av själva fotografierna – eller en målning eller ett musikstycke – använder hon sin erfarenhet av att skriva om en annan värld och synliggöra den för läsaren. Detta gör att blckerna blir oerhört visuella och Hand låter oss som läsare stiga in i en värld. En mörk värld. 

Hand pratade också om sin hemstat Maine och likheten med Skandinavien. Det bistra mörka som passar Cass karaktär. Generation Loss utspelar sig i Maine, Se mörkret i Helsingfors och på Island. Tredje boken i England och hon är rätt säker på att Cass kommer till Stockholm i den fjärde del som hon nu skriver på.  

Handlingen är som jag tidigare påpekat väldigt intensiv. Cass får uppdrag som baserar sig på hennes fotografiska kunnande och hon tar uppdragen för att få in pengar. Hon är en intensiv person som inte alltid är så snäll och hon gör saker som andra skulle dra sig för. Hon råkar också ut för en hel del. Troligen just för att hon gör saker som andra inte skulle gjort. Hon rör sig i gränslandet för lagligt och är självmedveten men också självisk. Det är så spännande att jag nog inte kan vänta på nästa översättning, jag vill ha mer Cass Neary nu! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s