Jungfruön

Efter en vårutflykt till Blå Jungfrun i Kalmarsund blir en flicka ensam kvar på ön. Hon återfinns aldrig. Minnet av henne hemsöker brodern, medan föräldrarna gör allt för att glömma. Han samlar och ordnar sina minnen, försöker förstå det oförklarliga, men historien verkar sakna både början och slut. Och från hamnen ropar Annika på honom. (Ersatz förlag)

Jag har länge följt Anna Winbergs blogg och sett henne formge bokomslag. Rätt nyligen kom hon ut med en bok, Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan, som inte ligger inom min bekvämlighetszon gällande litteraturgenrer. Men så kom dessutom Jungfruön, en kortroman som tangerar Blåkullamyten. Jag älskar när författare skriver om myter skönlitterärt! Och Winberg gör det jättebra i den här boken. Det är faktiskt synd att det ”bara” är en kortroman, jag hade gärna läst mer av det här. Men samtidigt så respekterar jag en författare som känner berättelsens gränser och lämnar när det är som bäst. 

I denna kortroman så hinns det med mycket, hela tre parallella spår. Annika, flickan som försvann – hennes öde, men också bakgrund, får vi ta del av. Martin, Annikas bror, som är ständigt sökande efter svar på Annikas försvinnande och som besatt av ön hon försvann på. Och så myten, eller snarare Winbergs tolkning av Blåkulla som en jungfruö och vad som hänt alla dessa i havet försvunna flickor. 


Winberg skriver sparsmakat men informationsrikt, i det korta formatet så trängs både fakta och karaktärer men främst är det en känsla som berättelsen återger. En känsla av sorgenshet och sökande efter frihet i ensamheten. Jag ör så himla sugen på att besöka ön, Blå Jungfrun

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s