Ingenting och allting

Nicola Yoons debutroman Ingenting och allting är en hyllad debut och har en speciell handling. Tema kärlek och dödlig sjukdom känner vi kanske igen från andra ungdomsromaner, när man är ung och kär så blir det så otroligt mer intensivt – som om att det behövdes bli mer intensivt – när det kan vara den enda kärleken och kärleken som inte får ett naturligt avslut. Annat än döden då, det blir inget så levde de lyckliga i alla sina dagar, för dagarna tog slut. I förtid. 
Yoon skruvar till det ännu mer och låter Madeleine ha sjukdomen SCID (svår kombinerad immunbrist) som gör att hon levt och lever sitt liv isolerad, hon är bubbelboy. När vi träffar Madeleine fyller hon 18 och firar dagen med att låta den privata sköterskan ta de dagliga proverna för att på kvällen fira i ensamhet med sin mamma. Ifall man är en bubbleboy idag så finns det större möjligheter är tidigare, internet och tv låter den isolerade från omvärlden ändå ta del av vad som händer. Madeleine är uppdaterad och påläst men har inga framtidsplaner. 

Men så flyttar en ny familj in i huset bredvid och pojken i den familjen får ögonkontakt med Madeleine och det är som kärlek vid första ögonkastet. Omöjligt, tänker Madeleine. Hon som inte ens kan träffa en människa utan att de genomgått en timmes ”rening” i luftsluss, hur skall hon ens kunna tänka sig att vara fysisk med någon? Kärleken är dömd att misslyckas. 

Men grannen Olly är ju också kär och han ger inte upp lika enkelt, han insisterar på kontakt och de finner varandra. De utmanar ödet och Madeleine fattar ett avgörande beslut. 

När Madeleine fattar sitt beslut så får boken en för mig väldigt oväntad tvist. Det ger verkligen berättelsen något mer och det blir inte en vanlig kärlekshistoria. Den här boken handlar om livet och rädslan för att älska och förlora någon. 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s