På andra sidan väggen

Nu när så många böcker beskrivs som ”den nya Kvinnan på tåget” eller ”den nya Gone Girl” och inte alls håller måttet kan man vara lite skeptisk till På andra sidan väggen av Shari Lapena som kommer från samma förlag som just Kvinnan på tåget (men i Sverige på LB förlag). Lyckligtvis har den inget sådant citat på omslaget men historien om ett spädbarn som försvinner när föräldrarna lämnat det ensamt för att gå på fest i grannhuset låter smaskigt frossande i fallet Madeleine McCann. Så är det inte. Den här thrillern är det bästa jag läst på ett tag. Den är naturligtvis sorglig för det är ett barn som försvinner och föräldrarna är förkrossade. Den är hemsk när det beskriver omgivningens skuldbeläggande, föräldrarna lämnade barnet ensamt! Inte bitapånaglarna-spännande men vilka vändningar! 

Lapena lyckas verkligen få in en massa saker i sin berättelse. Det handlar om Anne och Marco, nyblivna föräldrar som mot bättre vetande lämnar sitt spädbarn ensamt hemma när de blir bjudna på parmiddag av grannarna. De har ju babylarmet med och de turas om att gå hem och se efter henne. Men när de slutligen går hem, tillsammans, så är babyn borta. 

Polisen kopplas in, media likaså. Vem kan ha tagit babyn? Varför? Så får vi reda på att Anne kommer från en snorrik familj och kanske har någon kidnappat babyn för en lösensumma? 

Samtidigt så undersöker polisen Marcos företag som ligger på ruinens brant, Annes förlossningsdepression förstoras (älskar när Anne själv snäser ifrån att depression inte är psykos!) och förhållandet till Annes föräldrar är minst sagt spänt även ifall de är berädda att ge miljoner för att få sitt barnbarn tillbaka. 

Vi följer Anne, Marco och en utredade polis. Vi får reda på vad Marco gjorde med värdinnan på festen, att Anne har mer än depressionen i bagaget och jag förundrades över hur smidigt författaren tar oss med i historien från tre synvinklar och överraskar läsaren med nya fakta. Det är en pusseldeckare i modernt format. Jag gillar det enormt! 

Människor är kapabla till nästan vad som helst. 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s