Författarfrukost 

I morse trotsade jag och ett gäng andra bokintresserade och inte minst ett par författare vädret i Stockholm och träffades i Natur & Kulturs lokaler för frukost och bokpresentationer. 

Natur & Kultur, Brombergs och (Lilla) Piratförlaget presenterade nyligen släppta böcker som passar julklappsinköpen. 

Tio lektioner i manlighet låter som en grabbig titel men är något annat. Boken är skriven av journalisten David Qviström som nådde ut med Nyttiga människor, en bok om migrationspolitik som sägs få en att verkligen tänka efter. 

Nu skriver Qviström skönlitterärt en bok som handlar om identitet, en man som redan som barn valt en berättelse om sig själv och tar den med in i vuxenlivet. Så ”den goda människan” från nyttiga människor finns med här också som en röd tråd. Vi får följa mannen tillbaka till barndomen och se hur han formats till att bli den han är idag – en man som desperat försöker få sina relationer att fungera men för vem det inte går så bra. Mannen sätter kvinnorna på piedestal – ha använder kvinnors uppmärksamhet som hävstång för sitt eget självförtroende. De tio lektionerna är krönikor mannen skriver och i vilka han går tillbaka till sitt yngre jag, som ställer honom inför rätta. Det är en bok om vikten av att vara ärlig mot sig själv men också om att vara försiktig med sig själv. 

Florence Stephens förlorade värld är en fiktion sannberättelse om Florence Stephens, en kvinna som kanske, kanske inte, var Oscar IIs illegitima dotter. Det finns faktiskt hemligstämplade brev mellan hennes mamma och Oscar, brev som kan innehålla ett erkännande men det kommer ingen utom kungafamiljen veta innan 2035 när breven släpps för allmänheten. Vad som är känt är att Florence huserade en enorm förmögenhet, var godsägare av Huseby, inflytelserik och fast i det förnäma förflutna. 

Hon var en kvinna med skinn på näsan men med en vurm för det adliga och en rädsla för tekniken. Hon levde i det fördolda och var ett (lätt) byte för prins Carl (erkänd kunglighet) kom på jakt efter pengar. Carl mjölkade Florence och det gick så långt att hon blev omyndighetsförklsrad för att ha gjort av med hela sin förmögenhet. Det här är berättelsen om hennes liv av advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson. 

Ulrika Kärnborg är aktuell med Saturnus tecken, en historisk roman om Axel Oxenstierna som jämförts med Wolf Hall. En jämförelse som Kärnborg inte känner sig helt bekväm med utan påpekar att de må vara en historisk roman och det kretsar kring en maktbesatt man i en tid som car exceptionell för det annars så lugna Sverige. Stormakt och trettioåriga kriget, religiöst förtryck och heta känslor. 

Men skrivet inte enbart ur Axels perspektiv utan också utifrån hans hustrus, Maria Eleonora och en vid hovet kvinnlig dvärg, Elisabeta. Genom de kvinnliga perspektiven får vi ytterligare en dimension kring stormaktstiden och genom Elisabeta knyter Kärnborg in ”folkets” liv under denna tid. Detta var en bok som jag valde att ta med mig från morgonen. 

Det var en märkbart upprörd Pija Lindenbaum (pga Trumps vinst i presidentvalet) som gick på scen och läste ur sin senaste bilderbok, Pudlar och Pommes

Lindenbaum skriver ofta väldigt psykologiskt vackra berättelser och hon använder sig ibland av djur istället för människor för att distansera sig från allt det av sig själv som hon lägger i sina böcker. Dock så trodde hon inte att hon lade så mycket av sig själv i den här historien om en kvartett som ger sig iväg hemifrån på en resa efter mat. Men så funderade hon på det här med flykt och hyr hon har det i sina gener och vips så var dyra också en väldigt känslig berättelse – som säkert är lika underbart fin som Lindenbaums tidigare böcker. Det är en berättelse om mottagande snarare än flykt, ett viktigt ämne idag. 

Morgonens sista författare var Petter som är aktuell med dels uppföljaren till 16 rader, Remix och dels en bok om vin, Vin – så funkar det. Båda kan man väl säga tar avstamp i Petters revanschlust på sitt skoltrötta jag. Han har i vuxen ålder skolat sig både till ungdomssociolog (?) och sommelier och vill dela med sig. I Remix genom att spinna vidare på att få unga att själva uttrycka sig i text och musik. 

Och i vinbokem genom att med medförfattaren Alf Tumble avdramatisera vindrickandet och göra det till något njutbart, för alla. Roligt är att de utgått från hur barnböckerna ”så funkar xx” och skrivit om vin. Här får vi inte läsa om specifika druvors förädlingsprocess utan tips hur man tar sig an vinlistan på restaurangen utan att välja det enda man känner igen. Och här paras vinet med pizza istället för gåslever. Det här var den andra boken jag valde den här intressanta morgonen. 

Skulle du vilja ha någon av dem i julklapp? 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s