Som om jag vore fantastisk

Tredje boken i dystopin om livet efter febern kommer nu. Sofia Nordin har i En sekund i taget tagit med oss i en ung tjejs liv alldeles ensam i en värld där hon måste lära sig att klara sig själv. Inte bara själv som i ensam utan själv för att hon har inte tillgång till de saker vi förutsätter i dagens Sverige, vatten, värme och mat. Efter febern möter vi i Spring för livet en ung kille som han också måste lära sig hantera livet ensam. Båda böckerna tar upp ämnen som ensamhet och skuld. Ungdomarna känner skuld att ha överlevt sina nära och kära och ensamma i världen letar de som vi alltid gör efter svar. Medans första boken handlade om överlevnad så närmar sig den tredje mer livet som fortsätter.

2015/01/img_0474.jpg
Tredje delen då – Som om jag vore fantastisk, här följer vi Ella som förekommit i båda förra böckerna (jo, klart att dessa ensamma ungdomar träffar andra lika ensamma sökande). Ella är kanske den tuffaste om än varken kunnigaste eller skarpaste av de ungdomar som vi följer. Även hon har tvingats till crash course i överlevnad och brottats med känslor. Men i den här berättelsen koncentrerar sig Nordin på sökandet efter gemenskap för att ta sig vidare. Ella har starka åsikter och genomför det hon satt sig för. Ensam är stark men Ella har det där behovet av andra och hon är oerhört drivande i sitt sökande att tillhöra en grupp. I den berättelsen är huvudpersonen inte alltid snäll men vi får ta del av hennes ångest när hon känner att hon gått för långt, när hon nyttjar andra för att nå personliga fördelar.

I den här boken lämnar Ella och Nora den trygghet som byggts upp på gården där tidigare böcker slutat vid. De ger sig ut för att nå andra överlevande för att ta del av deras strategier, se ifall de har svar på vad som hänt och – för Ellas del – vara del av något större. Mer än i tidigare böcker nyttjar de saker som finns kvar i samhället och försöker få dem att fungera. De kör bil, lyckas slanga bensin och förser sig från mataffärer och apotek. Det blir möten med andra överlevande – alla ungdomar! – men mötena tar olika form. Precis som i tidigare böcker så är det traumatiserade personer som möts och känslan av ovisshet skapar rädsla som mycket väl kan bli fientlighet. Genom att skapa ett Sverige som är ur funktion har Nordin samtidigt lyckats skapa en riktigt bra bas för att undersöka ungdomars känslor och dra dem till max.

Adlibris
Bokus
CDON

Lämna en kommentar