Kurragömma

                                Kolla vilket läskigt bokomslag! 

Kurragömma av Petrus Dahlin är en läskig bok riktad till unga läsare. Astrid åker med sin överpresterande mamma till Spanien och ett hus på vischan. Tanken är att de skall ge sig ut på en länge planerad vandring och ganska snart förstår man att vandringen var planerad av Astrids pappa – som inte längre finns. Men av vandringen blir det inget, för knappt har de kommit fram föräns mammas telefon ringer och hon måste flyga till jobbet. Astrid vägrar följa med. Det handlar ju bara om en natt och Astrid har ju varit ensam hemma många gånger förr, i Sverige. Mamma ger med sig och lämnar Astrid för att snart återvända. Men så blir det inte heller. Jobbet krisar och mamma blir borta dag efter dag. Mobilens täckning haltar i bergstrakten Astrid befinner sig i men hon hittar sin lunk i tillvaron. Lite otäckt är det att bo se ensligt och när hon går till byn för att handla hör hon mystiska ljud och känner sig förföljd. Det finns visst hundar i närheten och Astrid är hundrädd. I byn är man väldigt skeptisk till unga Astrid och den enda kontakt hon egentligen har är den med hunden som förföljde henne. De blir efterhand vänner. 

Det där var den fina bakgrunden till Astrid. Lite ensamt men en tjej med skinn på näsan som inte låter sig nedslås. Den försvunna pappan, det framkommer genom Astrids tankar – och sorg – att han drunknat och lämnat stor saknad efter sig. Just att han drunknat gör det extra sorgligt när Astrid badar ensam i den konstgjorda dammen utanför byn. Astrid utmanar sig själv och dyker djupt och länge. Om natten drömmer hon om vattenfyllda lungor och vaknar upp våt. 

Så kryper det otäcka på i historien. Astrid upptäcker saker kring sjön som är konstiga, i byn varnar dom henne både för att bada och för att ens vara där. Under en fest träffar Astrid några barn som verkar vilja leka med henne men som lurar henne. Hunden hon närmar sig allt mer vägrar bada i sjön. Och barnen återvänder, kommer till Astrids ödsligt belägna hus och vill leka…

En historia om en ensam flicka där läsaren sakta men säkert börjar förstå att det inte kommer gå bra, skitläskigt. Samtidigt är det en berättelse om en flicka som tvingas konfrontera sina rädslor och sin sorg. En väldigt fin berättelse uttryckt på ett sätt som gav mig kalla kårar. 

Adlibris

Bokus

CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s