Miniatyrmakaren

Vi läste Miniatyrmakaren av Jessie Burton i #rödvinsbokcirkeln men kom oss aldrig riktigt för att diskutera den. Det var en bok som vi generellt gillade för beskrivningarna av Amsterdam och livet i slutet av 1600-talet men som inte övertygade oss alla i handlingen. Själv upplevde jag att jag liksom inte fick någon upplösning, det var så mycket som hände i boken som var lite mystiskt sådär och som jag gillade men som jag aldrig fick någon förklaring på. Och då de mystiska händelserna egentligen inte gjorde något med utvecklingen av karaktärerna så var det en plot som … Inte var nån plot.  

 Nella blir som mycket ung bortgift och flyttar från landet till Amsterdam och förhoppningsvis ett rikt och lyckligt liv. Som den unga kvinna hon är ser hon möjligheter och fantiserar om kärlek och sex. Hon möts av en frånvarande make och ett hushåll som hon har svårt att finna sin plats i. Med tiden kommer hon i kontakt med en miniatyrmakare som hon anlitar för att fylla sitt kabinett/dockskåp som är en replika av huset hon bor i. Nu börjar det mystiska. Först beställer Nella speciella föremål men sedan kommer obeställda föremål som kusligt speglar Nellas hushåll, och föremålen är kanske inte kusliga men de spår en framtid. Och det är kusligt. Vem är den här miniatyrmakaren och hur vet denne vad som händer i Nellas hushåll? 

Historien har vissa feministiska drag tycker jag. Nellas mans syster Marin är en ogift äldre ungmö som verkar bakom sin bror och drömmer om saker en ogift kvinna aldrig får göra. Som karriär och resa, leva självständigt. Trots att Amsterdam målas som modernt för sin tid så är man fortfarande fördomsfulla. Boken har dessutom både homosexuella karaktärer och en färgad man i hushållet och förutom kvinnans kamp visar boken på andra förtryckta grupper. Nella kunde ha gjort en enorm resa i boken och visst kommer hon ut som mycket starkare i slutet än i början av boken men hon är som karaktär oerhört passiv. Händelserna sker kring henne och det är egentligen aldrig några val hon gör. Hon formas helt enkelt av händelserna utan att reflektera speciellt mycket över vad hon gör. Vilket är lite synd. Men det är en bok som är fartfylld och som sagt detaljrik och målande. 

Adlibris

Bokus

CDON

2 tankar på “Miniatyrmakaren

Lämna en kommentar