Martin Benner – svensk hårdkokt deckarfigur

I Mannen utan sorg, en kort novell som verkar finnas enbart som e-bok (?), presenterar Kristina Ohlsson sin nya karaktär – Martin Benner. Martin är advokat eller jurist men vi kommer lära känna honom som i det närmaste detektiv. I detta fall så nystar han upp en historia om en man som alla bevis pekar mot. Motiv, avsaknad av alibi och närmast misstänkt. Enter Martin Benner. Hårdkokt eller iskall, välj själv. Han är snygg, han har självförtroende, han är bra och han har kvinnotycke. Författaren plockar i den här historien elegant upp gammal (jaja, allt är relativt) berättarteknik och presenterar ett listigt fall på ett fåtal sidor. Och låter oss samtidigt bekanta oss med Martin Benner. Och Lucy, affärspartner, expartner och älskarinna.  

 

I Lotus blues träffar vi Martin Benner igen – och Lucy. Och fler personer i Martins närhet. Jag blir inte riktigt klok på vad Martin och Lucy riktigt gör, det nämns något försvarsarbete och de har gott om stålars men fokus i den här historien ligger på ett uppdrag som Martin, lite motvilligt, tar sig an – att postumt återupprätta en anklagad kvinnlig seriemördares heder. Den här historien är också den i högsta grad hårdkokt, det är en regnig sommar, Martins ”klient” tränger sig på, de munhuggs, han ligger med Lucy och värderar varenda kvinna han ser. Ok, Ohlsson försöker ge honom drag av svensk jämställd man och lyckas faktiskt ganska bra med att ge Lucy egen identitet och Martin ett hjärta. Historien om en kvinnlig svensk seriemörderska är spännande och tar många vändningar. Både läsaren och Martin luras av logiska slutsatser och listigt gömda ledtrådar.  

 

Jag gillar när författare går all in så som Ohlsson gjort här. Man får liksom en känsla av vad hon vill förmedla och i den oerhört karaktärsdrivna handlingen blir jag snabbt indragen trots de snabba kasten. Utan att avslöja slutet av boken kan jag garantera att Martin Benner kommer vi att få träffa igen – och som läsare VILL man veta mer. 

Adlibris

Bokus

CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s