Norrsken

Frida Skybäck är tillbaka med en historisk romantisk roman, den här gången utlovas en trilogi och historiskt närmar vi oss modern tid. Året för första delen Norrsken är 1845, en tid då kvinnor ännu inte var självständiga men tanken fanns där.

Cecilia är äldst av tre systrar och i en ålder då hon borde vara gift och bilda familj. Föräldrarna är ivriga att gifta bort henne och trots en modern uppväxt med studier och självständigt tänkande så är systrarnas liv ändå ganska inskränkt. Förvisso är de av adelsfamilj så de behöver inte arbeta för att försörja sig men hemmet de bor i ligger i fideikommiss och skulle gått dem ur händerna om det inte vore för sladdbarnet Benjamin. Benjamin är den ljuva lillebror Cecilia inte kan låta bli att smyga in till och beundra. Helt bedårande och det känns som att de har ett speciellt band. Och jag avslöjar inget ifall jag delar med mig av att större delen av boken parallellt handlar om tiden 1845 som Cecilia och hennes mamma spenderade uppe i norr, i mammans föräldrahem. Det var under den tid mamman oväntat födde Benjamin och då Cecilia officiellt var på flickinternat i Schweiz.

Det spännande i boken är inte huruvida Benjamin är Cecilias bror eller son, det gripande är att Cecilia, barn av sin tid, knappt förstår vad som händer med hennes kropp och hur olycklig hon blir när familjen behandlar henne föraktfullt när hon bara följt sina känslor. Ingen talar om hur en förlossning går till och man kan tycka Cecilia är hur naiv man vill men trots hennes bildning så har hon aldrig haft sexualkunskap.

Med sina systrar, som båda på sitt sätt är väldigt olika Cecilia, deras moder, den ingifta fastern av lägre rang och den hårda farmodern blir det en bok med många olika kvinnliga karaktärer under en tid då kvinnor förvisso hördes och syntes men som fortfarande kunde tyglas. Det skall bli intressant att få träffa dem alla i kommande böcker och se hur de utvecklas. Farmodern påminner om farmodern i Downton Abbey, en stentuff kvinna som inte förstår varför unga kvinnor vill bestämma själva. Det är just kvinnoporträtten som gör den här boken men vad vore en historisk romantisk roman utan klänningar, frisyrer och blossande känslor? Och det finns också här, lita på det.

20140525-211540.jpg

Adlibris
Bokus
CDON

3 tankar på “Norrsken

  1. Pingback: Polarnatt | Booze'n'Books

Lämna en kommentar