Deckarvecka på Gotland

Det har varit på G ett tag men nu är det faktum; en litterär mässa med tema deckare – på Gotland.

Officiella namnet är Crimetime Gotland och så här första året är det fyra dagar, en långhelg, och inte en vecka men ambitionen finns där!

IMG_0508
Valet av Gotland kan ju härledas både till att minst två av våra svenska deckarserier utspelar sig där och till att det är ett tillhåll liksom Österlen för författare men också för att Visby har resurser och erfarenhet av större engagemang (Almedalsveckan, Medeltidsveckan och Stockholmsveckan inte förglömma).

Jag försöker boka den där Visby-stugan vi har på jobbet och håller tummarna. För annars är det boendet som kan sticka iväg i pris, själva festivalpasset ligger på låga 595 kr och innebär tillgång till samtliga scenprogram under 13-16 augusti. Sen tillkommer biljettpriser för utflykter eller master class, man verkar ha satsat stort och jag tror det kan finnas mycket att välja och vraka mellan.

Listan på bokade författare är redan lång och med betoning på nordiska deckarförfattare så tror jag att man träffat helt rätt i tiden. Jag tror också att den traditionellt samhällskritiska nordiska deckaren är bra grund för en deckarfestival där många fördjupningspunkter kan tas fram och alterneras, till skillnad från en mer blodig och ytlig slasher-genre.

Lämna en kommentar