Vårsommarens böcker hos Rabén & Sjögren

Rabén & Sjögren bjöd in till barnboksfrukost och presenterade fem av vårsommarens böcker.  

 

Ulf Stark kommer med en uppföljare till Jul i Stora Skogen som passande nog heter Sommar i Stora Skogen. Det är Eva Eriksson som illustrerat och boken verkar så där härligt mysig som man vill ha det. Stark poängterar att det inte bara är mys och gull även om känslan kärlek är ganska central i boken. Tomten vi följer är återigen Vrese som likt sitt namn kan uppfattas lite vresig eller vrång, precis som svenska tomtar som till skillnad från Coca-Cola-tomten inte alltid är så snäll på ytan men som har ett stort hjärta både för natur och djur. Boken är skriven för högläsning och Stark säljer in den till den vuxna publiken som en korsning mellan Victor Rydberg och Shakespeare. Skämt åsido så har han faktiskt inspirerats av En midsommarnattsdröm.  

 Anna Ribbing och Mia Nilsson har även de samarbetat tidigare, med ordböcker för barn. Den här gången ger dig sig på ett främmande språk i Engelska bildordboken. Idag, menar Ribbing, träffar vi på engelskan väldigt tidigt även i Sverige och det kan vara kul både för barn och vuxna att orientera sig lite i språket. Precis som tidigare är illustrationerna just bildord, Nilsson lyckas förträffligt att fånga essensen av ordet. Båda skaparna menar dock att med ett främmande språk så har utmaningarna varit större och ordlekarna den här gången är inte lika sofistikerade men boken är fortfarande jättebra för ”lek som ingång”.  

Antologierna Bara för dig på Lågstadiet och Bara för dig på Mellanstadiet är rykande färska, inte ens släppta. Idén till de båda böckerna kom från uttalandet av en av Rabén & Sjögrens författare, Sofia Nordin, när hon undrade varför alla klagade på helvetestiden i högstadiet när det var mellanstadiet som var värst. På förlaget kände man igen sig och skapade en arbetsgrupp som listade personer de ville ta del av deras tankar om just mellanstadiet. Arbetet resulterade i två antologier, Låg- och Mellanstadiet och en rad författare och illustratörer. Endast antologin om Lågstadiet är illustrerad men innehåller dessutom en serie. Av texterna i de båda böckerna behandlar förvånadsvis få själva skolgången utan mer om livet runtomkring och tankarna man hade i den ålderns. Det är mycket känslor, både ljusa och mörka även om Mellanstadie-tiden är lite djupare, allvarligare.  
Smilla Luuk. Vilken tjej! Jag har hört henne prata om förra boken och idag var jag lika imponerad. Hon intar scenen och gör den till sin. Hon är tydlig och inlevelsefull och har liksom en förmåga att fånga lyssnaren med anekdoter. Idag berättade hon att inspirationen till bloggen som ligger bakom både Smilla bakar glutenfritt och nu Smilla lagar glutenfritt var filmen Julia och Julie. En annan sak som imponerar med Smilla är att hon inte bara promotar sin bok fantastiskt – hon skapar faktiskt alla recept själv. Som glutenintolerant matälskare tar hon tjuren i hornen och provar sig fram. Hon testar och misslyckas och testar igen. Tills hon hittar nåt som funkar och då delar hon med sig! Det skall gå att leva som glutenintolerant och ändå äta gott! Som i förra boken så varvas recepten med små faktarutor och tips på hur man gör lovet lättare – och roligare – för glutenintoleranta (barn).  Vem vill äta torrt smaklöst specialknäcke när de andra äter tårta eller provar nya trender. Klart även glutenintoleranta skall ha fredagsmys med tacos.  

Moa Eriksson Sandberg kommer i nu i vår ut med sin mest sparsmakade roman. Hon beskriver den själv som icke-traditionell berättelse, närmare poetisk. Paris, Lola & jag handlar om Josefin som åker med bästisen Lola och hennes mamma till Paris. Paris för två trettonåringar är oerhört romantiskt och känslan av att bli sedd och uppskattad gör att flickorna lever ut och gör saker de kanske aldrig skulle komma på att göra hemma. Samtidigt som det handlar om flickor i gränslandet till vuxen så är det en frigörelseprocess och hitta sig själv. Hemma är Josefins mamma höggravid och nyförälskad i en ny man. Josefin njuter av Paris men har samtidigt en känsla av att hamna utanför och inte vara i centrum.  

Morgonens känsligaste presentation stod Lina Stoltz för när hon berättade att hennes nyaste ungdomsroman Du föll och jag för dig faktiskt bygger på sanna karaktärer. Jakob som i boken är en kille som är farligt nära på glid om inte redan där finns på riktigt. Den här berättelsen var egentligen en av Stoltz första men hon har skrivit på och om den länge och i flera versioner. Nu är den klar och hon delar den med oss läsare. Frida förälskar sig i Jakob som är hennes totala motsats. Hela berättelsen blir en ifrågasättning  för Frida. Hur kan man gilla någon som gör saker man är emot? Och vem är man själv som gillar en sån person och är tillsammans med honom. Vad är moral och var går gränsen mellan en själv och sina känslor? 

2 tankar på “Vårsommarens böcker hos Rabén & Sjögren

Lämna en kommentar